Testimonial

bart_right
Soms kan je het bestaan vermoeden van een onbestaande taal, een gesprek zonder woorden. Je hoort niets en ziet niemand spreken, maar je voelt dat er iets wordt gezegd. Iets dat je raakt. Bart Persoons beheerst die taal. Alleen in zijn kelder, met zijn palletmes, bij het licht van een gloeilamp vertelt hij stil een verhaal dat je als toeschouwer beroert. Wat hij zegt is zeker geen luide schreeuw om aandacht -zijn werken zijn rustig, met evenwichtige en gedempte kleuren en passen zich bescheiden aan aan de omgeving. Zijn schilderijen zijn eerder suggesties. Fluisteringen, die bij oppervlakkige beschouwing een zeker optimisme uitstralen (“je bent niet alleen!”) en die bij beter kijken de toeschouwer mee kunnen voeren in een gesprek, in een taal die niet bestaat.

Guido De Grefte
Managing Director HazelHeartwood

Mijn vrouw en ik zagen het schilderij van Bart Persoons hangen aan de grote muur in café Metropole te Leuven en het was bij ons beiden liefde op het eerste gezicht. We waren dan ook wat blij dat het te koop was en genieten er nu dagelijks van in onze woonkamer.
De zon speelt de hele dag door met het kleurenpalet van het schilderij. Tegelijk draagt het werk iets filosofisch in zich, het lijkt iets te zeggen over de nietigheid van het individu en tegelijk over de samenhorigheid en de kracht van een groep.
Het roept iets op. Het werkt.

Lennaert Maes, singer-songwriter

Het werk van Bart Persoons roept tegenstrijdige gevoelens bij me op.
Abstract, maar eigenlijk toch figuratief. Als puntje bij paaltje komt, blijkt het overduidelijk om een menigte van mensen te gaan. Elke mens: een paaltje met een punthoofd!
Enkel verticale streepjes: makkelijk. Zou je denken. Maar als tekenaar weet ik wel beter. Virtuoos is sterk uitgedrukt, maar het vergt toch een geoefende hand, een streng oog en gevoel voor ritme om dit soort werk tot een goed einde te brengen.
Een mensenmassa. Klinkt als een lawaaierig onderwerp. Maar de doeken stralen rust en ingetogenheid uit. Allemaal enkelingen, eenzaam in de massa. Het gaat over onze tijd van doorgeslagen individualisme.
Voor de passant is een doek van Bart Persoons niet meer dan een aangenaam ogend, decoratief werk. Maar, net als het werk van bijvoorbeeld Mark Rothko (een wel erg sterke vergelijking, maar toch), moet je het doek laten inzinken. Het leent zich tot introspectie en bezinning. Het roept elke keer weer andere gevoelens op. Het leeft, het heeft een ziel. Er zijn echte gevoelens via het paletmes op het doek overgegaan.

Reinhart Croon, tekenaar

I really admire the pieces of art from Bart. You can feel & see the harmony in each of his paintings and I love to watch them because I feel that the person is the key to all solutions. It’s gives you the feeling of inner peace and all your negatives thoughts go away. Each of us can have an impact on our society and by painting all these little people, Bart creates a world on his own where everyone of us can make the difference.``

Dominique MONAMI, Tennis